vrijdag 15 april 2016

Shintoïsme

Dit betekent letterlijk 'de weg der goden'. Het Shintoïsme is de oorspronkelijke religie van Japan. Hierin worden kami's (natuurgeesten) vereerd.
Elementen van het Shintoïsme zijn:
Een sterke verbondenheid met de natuur, een waterval, de maan of een steen, alle kunnen een kami zijn;
Reinheid, wie een schoon lichaam heeft, heeft automatisch een schone ziel;
Een bepaalde vorm van meditatie, waarmee men probeert de ziel tot rust te brengen, zodat er levensenergie vrij komt.
Ook sommige mensen of abstracte ideeën kunnen kami zijn.

De bekendste kami is de zonnegodin  Amaterasu, waarvan de legende vertelt dat ze Japan geschapen heeft. De keizer zou rechtstreeks  van haar afstammen, daarmee werd hij een levende kami. Onder druk van de Amerikanen heeft hij in 1946 afstand van deze goddelijke status gedaan. Het Shintoïsme was de staatsgodsdienst en hiermee rechtvaardigde men de oorlog.

Kami worden vereerd in officiële schrijnen en thuis, in kleine privé altaartjes.


De torii
Voor de schrijn staat de torii. Een poort met een symbolische betekenis. Wie er onder door loopt, verlaat het rijk van de nacht en stapt het rijk van het licht binnen.
Het Shintoïsme en Boeddhisme hebben elkaar sterk beïnvloed. Bij de Boeddhistische tempels staat vaak een Shintoschrijn. Ook staan er vaak bodhisvattva beeldjes bij de schrijn.

Shintoschrijn bij de Kongochoji tempel (26)
Achter de tempel ligt een groot complex met diverse schrijnen en hallen. Voor een van deze hallen ligt een kleine bom (denk ik), als het ware opgebaard op een steen. (En dat wil ik natuurlijk niet op dit blog, ik heb er wel een foto van gemaakt)


Shintoschrijn achter de tempel.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten