donderdag 24 maart 2016

op weg met Kobo Daishi

Dit wordt het verslag van mijn reis naar Japan. Een groot gedeelte van deze reis wandel ik de 88-tempelstocht op het eiland Shikoku. Op dat eiland is Kobo Daishi geboren. Hij is de stichter van de Shingon-school van het Boeddhisme.
Kobo Daishi werd in 774 geboren. Al vroeg ontdekte men dat hij hoog begaafd was en hij werd naar de hoofdstad gestuurd om daar het Confucianisme en het Taoisme te bestuderen. Hij was niet tevreden met zijn opleiding, verliet de universiteit en ging leven als een rondreizende bedelmonnik. In deze periode ontdekte hij wat het Boeddhisme voor hem betekende. Hij hield zich afzijdig van de officiele (machts-gecorrumpeerde) scholen van het Nara-Boeddhisme en verbleef in plaats daarvan in de afgelegen berggebieden van Shikoku.

Om meer over het Boeddhisme te bestuderen vertrok hij naar China. Na 2 jaar keerde hij terug naar Japan, waar hij administratief hoofd werd van de grootste en invloedrijkste tempel van Nara. (de toenmalige hoofdstad). Hier stichtte hij het Shingon-Boeddhisme in Japan. Een esotorische vorm.

In 816 verzocht hij de keizer hem de berg Koya te schenken zodat hij daar het hoofdkwartier van het Shingon Boeddhisme kon vestigen. Hij opende hier zijn school voor kunsten en wetenschappen. De school was open voor leerlingen uit alle sociale klassen, ze kregen onderwijs in Boeddhisme, Taoisme en Confucianisme. Op 62 jarige leeftijd overleed hij op de berg Koya, waar hij ook begraven ligt.

De legende vertelt dat Kobo Daishi niet gestorven is, maar dat hij in Koyasan nog leeft en daar in eeuwige meditatie is, wachtende op de komst van de toekomstige Maitreya Boeddha.

Kobo Daishi in meditatie
(Musee Guimet, Parijs)

Het is gebruikelijk om eerst naar Koyasan te gaan, dus dat doe ik ook. Na 3 dagen vertrek ik naar Shikoku, waar ik de pelgrimstocht langs de 88 tempels ga maken. De meeste van deze tempels behoren tot de Shingon-school en zijn aan Kobo Daishi gewijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten